E heti jótanácsunk - Ne fűts idén kivágott fával

Amióta kiderült, hogy mennyire drága a gáz a túlfogyasztóknak, mindenki fával akar fűteni.

A fatüzelés egy komplett rendszer, ami annyit tesz, egy legalább egy-, de inkább kétéves, száraz fát tárol otthon minden család, és ezt teszi a kandallóba, cserépkályhába vagy vegyes tüzelésű kazánba.
Eszében sincs azonnal felhasználni, mert a vizes fa nagyon kevés meleget ad, cserébe viszont tönkreteszi a kéményt, a kályhát, a falat, füstje szennyezi a ház körül a levegőt, ellehetetlenítve a szellőztetést.

Mégis mi a baj a vizes fával?

Azért száraz fával fűtünk évezredek óta, mert annak jó a fűtőértéke.
A frissen kivágott, de még a fél éve a törzsétől elválasztott fa is vizes.
Ahogy a mi ereinkben vér, addig a fákéban nedvesség kering.

A keletkező füst eleinte ugyan kimegy a kéményen, de aztán – főleg az őszi-téli, szélcsendes napokban – megül a ház körül, a völgyben, a település területén.
Azaz ahányszor csak kinyitjuk az ablakot, hogy szellőztessünk az egészséges benti levegőért, csak füstszagú, mérgező gázokkal teli valamit kapunk.

E heti jótanácsunk - Ne fűts idén kivágott fával