Ennek a szagát kevesen bírják 🙂

Svéd savanyú hering - Surströmming

Egy kis info a témában :

Nem feltétlenül kell egzotikus tájakra vetődnünk ahhoz, hogy furcsa ételekkel találkozzunk, ám az mindenesetre meglepő, hogy pont a biztonságmániájukról híres svédek csemegéjét találták egyes légitársaságok olyan veszélyesnek, hogy a terméket kitiltották járataikról.

Hogy miért? A svédek tavasszal lehalásszák az apró halivadékokat, majd 2 hónapon át hordóban erjesztik.
Ezt követően konzervdobozokba adagolják, ám az erjedés ezután is folytatódik, így a fokozatosan növekvő nyomás miatt a dobozok felpúposodnak és fennáll a robbanás veszélye.

Ezért ha véletlenül egy ilyen konzervet a kézipoggyászban felejtünk, készüljünk fel, hogy a körömolló mellett ezt is elkobozzák majd.