Ha már témánál vagyunk, akkor jöjjön egy kis info : Ki főzhet pálinkát? Magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és saját gyümölcsöt termeszt, előállíthat párlatot a saját tulajdonú gyümölcséből vagy annak feldolgozott alapanyagából. Fontos, hogy egy adott évben vagy magánfőzőként, vagy bérfőzetőként lehet párlatot készíttetni – egyszerre mindkettő nem lehetséges. Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter párlat készíthető adómentesen. Ha egy háztartásban többen is magánfőzők, az éves mennyiségi kedvezmény személyenként összeadódik.
Akik még sosem főztek be lekvárt, azt szokták hinni, hogy az a világ legmacerásabb dolga. Akik meg rendszeresen csinálnak, tudják, ez nem így van. Az az egy azonban biztos, hogy nincs az a bolti változat, ami pótolhatná a házit, akár kenyérre teszed, akár sütibe töltöd.
- Apa, mi az a kompromisszum? - Amikor összeállsz egy nagymellű nővel, akiről tudod, hogy nem tud főzni...