A második világháborút követően Magyarországon következett be a világtörténelem addigi legnagyobb áremelkedése. A havi infláció mértéke megközelítette a 41900 billió (4,19 x 1016) százalékot, az árak 15 óránként DUPLÁZÓDTAK. A krízishelyzet 13 hónapon át tartott, de az újjáéledő ipari termelés és a pénzügyi reform végül legyőzte a hiperinflációt. 1946. augusztus 1-jén az addigi fizetőeszközt, a pengőt felváltotta a forint. Ekkor 400 000 000 000 000 000 000 000 000 000 pengő (ezt 400 ezer kvadrilliónak kell mondani) ért egy forintot. Az 1945–46 során zajló magyarországi hiperinfláció a gazdasági összeomlás szomorú iskolapéldája lett.
Figyelmesen tanítsuk gyermekeinket ! Ahogy ez a könyv is készült ! Magyarország én így szeretlek ! Üdvözlettel : Gábor
A kenyér árának változása az EU-ban 2022 augusztusában. Magyarországon egy laza + 66 % 😮 Forrás : ec.europa.eu/eurostat #háború #soros #gyurcsány
Milyen okai lehetnek annak, hogy az EU-ban Magyarországon emelkedtek legjobban az élelmiszerárak?
Infláció Magyarországon A forint 1946. évi bevezetése után, az újjáépítés éveiben, jelentős volt az infláció. 1952-ben a fogyasztói árak mintegy 250 százalékkal voltak magasabbak, mint 1946-ban. 1952 után, az addigra létrejött szocialista tervgazdálkodás viszonyai között egészen 1968-ig árstabilitás volt, az életszínvonal emelkedett. Az 1968-ban bevezetett új gazdasági mechanizmusban ismét infláció alakult ki, 1989-ra az árak több mint megháromszorozódtak. Az 1989 utáni hat év során a piacgazdaságra való áttérés nehézségei miatt több száz százalékos volt az infláció, a GDP, a reálbérek mintegy 20 százalékkal csökkentek. Majd 1995 után lassult, „egyjegyűvé” vált az infláció, és megindult a gazdasági növekedés.
Sziasztok! Csatolva egy kép és hozzá a rövid történet: Amikor megfáradtan, az éjszaka közepén, egy hosszú út után megállsz egy határ menti benzinkútnál, és (nem csak a magyar feliratból) tudod, hogy végre itthon vagy! Üdv.: J.
Még évekig eltarthat a drágulás Magyarországon, de nem csak a háború miatt Az ukrán mezőgazdaság állapota különösen fontos az európai élelmiszerbiztonság szempontjából. Arra, hogy miért van ez így, egy agrárszakértő adta meg a választ. A szakember szerint Ukrajna a világ egyik legtermékenyebb területe a természeti adottságai miatt. Nagyon jó minőségű földje van, ami szántóföldi termelésre alkalmas: a csernozjom talaj. Nagyon magas az ásványi anyag tartalma, jó a szerkezete és hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre. 42 millió hektáron lehet gazdálkodni, ez nagyjából a tízszerese a magyar termőföldek összterületének. Ukrajna gigantikus méretekben takarított be terményeket a háború előtt. Kukoricából 30, búzából 25, napraforgómagból pedig 20 millió tonna felett termelt. Ráadásul ezekben a szektorokban Oroszország is fontos szereplő volt.



